El Servei Comunitari de Quilòmetre Zero

Enfortint l’escola i els projectes de les entitats des de la proximitat.

Us imagineu treballar colze a colze els projectes de la vostra entitat amb els i les joves del barri? Que us ajudin, participin o donin noves idees o eines per donar-vos a conèixer, crear projectes intergeneracionals o iniciar plegats campanyes de millora de l’entorn?

Potser desconeixeu de què va això del Servei Comunitari o la metodologia Aprenentatge Servei, però està fent canviar conceptes i pràctiques als centres escolars i fer sortir i aplicar a la realitat més inmediata els aprenentatges adquirits.

Però…què és exactament el Servei Comunitari?

El Servei Comunitari per a l’alumnat de secundària obligatòria, és una acció educativa, en el marc del currículum obligatori, que vol promoure que els alumnes experimentin i protagonitzin accions de compromís cívic, aprenguin en l’exercici actiu de la ciutadania, i posin en joc els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat.

És una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte on l’alumne posa el seu coneixement i competències al servei dels altres. Aprèn a ser un ciutadà des de la pràctica.

Terrassa té més de 30 centres d’educació secundària, i el servei comunitari esdevé obligatori per als alumnes de 3r o 4t d’ESO de tots els centres, ja siguin públics o privats, a partir d’aquest curs 2020-2021. Els alumnes han de dedicar aproximadament 20 hores al desenvolupament del Servei Comunitari, que inclogui un mínim  de 10 hores de servei actiu a la comunitat..

És en aquest context comunitari que les entitats i associacions sou un element clau perquè aquesta acció educativa esdevingui realment un canvi, i enforteixi l’escola, el barri i també, per què no? les entitats i associacions de la ciutat. Us convidem i animem a que sigueu part activa d’aquest aprenentatge i acolliu projectes de Servei Comunitari en les vostres entitats, és tot un repte per a moltes de vosaltres, però des de l’Espai de les entitats crearem eines de suport per estar al vostre costat.

En definitiva, el valor del Servei Comunitari col·labora en la cerca del bé comú, a banda que aquests alumnes tinguin l’oportunitat de formar-se com a persones i com a ciutadania compromesa i crítica, ha de fer capaç projectar-se en la societat i contribuir en la seva evolució i transformació. És una eina molt potent de creixement personal però també de compromís cívic i social i, finalment, de construcció de la comunitat i de transformació social.

Per treballar projectes de Servei Comunitari, des de l’Espai de les Entitats us oferim aquesta formació totalment gratuïta i en format online per videoconferència per iniciar-vos en els projectes d’Aprenentatge i Servei Comunitari:

http://espaientitats.terrassa.cat/ca/esdeveniment/com-fer-un-projecte-daprenentatge-i-servei/

Més informació sobre el Servei Comunitari:

http://xtec.gencat.cat/ca/comunitat/serveicomunitari/

Hola!

Vols rebre l'actualitat del món associatiu al teu email?
Subscriu-te al nostre butlletí!

* Camps obligatoris


Per a la gestió de les llistes de subscripció fem servir la plataforma Mailchimp. Fent clic a sota per subscriure-us, reconeixeu que la vostra informació es transferirà a Mailchimp per al seu tractament.
Més informació sobre les pràctiques de privadesa de Mailchimp aquí.
Consulta la nostra política de protecció de dades.